Logo Cattery Joysa Cats

Siamees en Oosters Korthaar

Wat is het verschil?

2 katten

De Siamees is één van de oudste erkende kattenrassen. De eerste Siamezen zijn rond 1900 geïmporteerd uit het toenmalige Siam naar Engeland. De Siamezen in die periode hadden allemaal als kleur sealpoint, dit zijn Siamezen met een effen zwarte pointkleur.

Snel zijn daar andere kleuren en tabby patronen bij gekomen door het inkruisen met andere rassen. Geleidelijk aan zijn Siamezen ook eleganter en slanker geworden. Hun kop werd langschedeliger met een lange snuit en grotere, wijdgeplaatste oren. Hierdoor ontstond de moderne Siamees enerzijds en anderzijds de klassiek getypeerde, Thai Siamees genoemd.

Uit de moderne Siamees is dan later de Oosterse Korthaar ontstaan.

De Oosterse Korthaar ontstond doordat Siamees fokkers een Siamees getypeerde kat wilden fokken, die hetzelfde karakter had als Siamezen, maar die over het volledige lichaam gekleurd was en niet enkel ter hoogte van de uiteinden van de kat (=de points).

Dit werd de Oosters Korthaar. Deze bleken allen groene ogen te hebben i.p.v. de typisch blauwe ogen van Siamezen. Af en toe komen ook odd-eyed Oosters Kortharen voor, dit zijn katten met één blauwe en één groen oog.
Doordat Oosterse Kortharen ontstaan zijn uit Siamezen, hebben ze een identiek karakter en typering als Siamezen, enkel de kleur is verschillend.

Hierdoor is het ook nog steeds zo dat er nestjes geboren worden waarin er zowel Siamezen in Oosters Korthaar voorkomen. Dit is het geval wanneer één van beide ouders Oosters Korthaar is of zelfs beide ouders Oosters korthaar zijn. Voorwaarde hiervoor is echter dat de Oosters Korthaar, het Siamees gen draagt.

Ideale gezinskat

Oriëntals (Oosterse Kortharen en Siamezen) zijn vrolijk, lief en aanhankelijk. Dit maakt hen tot het ideale huisdier voor kinderen.
Ze zijn allesbehalve verlegen bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Ze houden ervan in het middelpunt van de belangstelling te staan.
Als je deze sociale dieren vanaf jonge leeftijd met verschillende mensen en situaties in contact brengt, zullen ze later stabieler in het leven staan

Anaïs met kitten
Spelen

Spelen tot op hoge leeftijd

Een Oriëntal blijft speels tot op hoge leeftijd! Ze kunnen zich urenlang vermaken met een propje papier of met een kartonnen doos

Intelligent

Oriëntals zijn zeer intelligent en voelen mensen haarfijn aan. Ze zijn vocaal sterk ontwikkeld en uiten hun emoties aan de hand van een groot arsenaal aan geluiden. Ze begroeten je hartelijk miauwend als je thuis komt.
Indien je het gewoon maakt van op jonge leeftijd kun je ze zelfs leren om aan een lijntje te lopen.

Popcorn wandelen

Beter met 2

Ook al ben je bijna continu thuis, katten in het algemeen maar Oriëntals in het bijzonder, hebben nood aan een kattenvriendje in huis. Dit kan een ander ras zijn maar ideaal is uiteraard een vriendje van hetzelfde ras en of rasgroep. Zo ben je zekerder dat de karakters zullen matchen.

2 katten

Hyppoallergeen

Geen enkele kat is volledig hypoallergeen maar de Oriëntal is één van de kattenrassen die weinig tot geen allergische reacties veroorzaakt.
Dit komt omdat het ras minder van het Fel d eiwit produceert, één van de boosdoeners bij het opwekken van kattenallergie. Let wel: niet iedereen met een kattenallergie is allergisch voor dit specifiek eiwit. De enige manier om zeker te zijn dat je niesloos kan leven met eender welke kat, is door effectief samen met de kat in één ruimte te verblijven

hypoallergeen

Op zoek naar een kitten?

Zin om een kitten te koesteren en te verwennen?

Of misschien heb je een paar vragen?